Jalapeñoburgare med majshummus

Den inlagda jalapeñon som man vanligtvis äter till taco ger hamburgarna härligt sting. Sharonfrukt, en gyllengul hummus och grönkål är lite annorlunda tillbehör till burgaren som "packas in" i ljumma tortillabröd.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 600 g nötfärs
  • 3 krm salt
  • 3 tsk worcestersås
  • 2 msk jalapeño - fintärnad inlagd
  • 4 hamburgerost - skivor
  • 4 tortillabröd - size large
  • grönkål - strimlad
  • sharonfrukt - skivad
  • rödlök - skivad

Majshummus (cirka 4 dl)

  • 4 dl majs - tinad
  • 2 vitlöksklyftor - hackade
  • 0,75 tsk spiskummin - mald
  • 1 tsk citronskal - rivet (från ekologisk eller tvättad citron)
  • 2 msk citron - pressad
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vatten - cirka
  • salt
  • peppar - nymald

Till servering

  • klyftor sötpotatis - rostade eller sötpotatispommes

Gör så här

  1. Börja med hummusen: Mixa alla ingredienser utom vatten, salt och peppar. Späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

  2. Arbeta in salt, worcestershiresauce och jalapeño i färsen. Dela färsen i fyra delar. Rulla varje del till en boll, gärna ett par minuter per styck, det gör färsen mjuk.

  3. Forma färsen till burgare. Täck med plast och låt gärna vila en stund i kylen.

  4. Sätt ugnen på grill. Grilla eller stek burgarna, 2–3 minuter per sida. Flytta över dem på en smord plåt. Lägg en skiva ost på varje.  Sätt in plåten i övre delen av ugnen tills osten börjar smälta.

  5. Värm brödet enligt anvisningen på förpackningen.

  6. Lägg strimlad grönkål eller sallad i brödet. Lägg på burgarna i ena hörnet av brödet. Toppa med hummus, sharonfrukt och rödlök.

  7. Vik över brödet och vik sedan ytterligare en gång, så att brödet bildar en trekant runt burgaren.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök