Jägarkyckling

Recept på jägarkyckling, en kycklingrätt med vitlök, tomater, oliver och pancetta. När kycklingen väl hamnat i ugnen sköts tillagningen av sig själv och det finns tid att göra andra saker.
Caroline Hofberg
Jägarkyckling
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1 majskyckling - stor , ca 1 1/2 kilo
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt - + 1 tsk
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald + 2 krm
  • 3 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 150 g pancetta - eller rökt sidfläsk
  • 2 burkar tomater - hela (à 400 g)
  • 1 dl oliver - svarta

Marinad

  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 dl rött vin
  • 4 lagerblad
  • 1 dl rosmarin - repad

Tillbehör

  • ris - pasta eller potatis
  • haricots verts

Gör så här

  1. Marinad: Skala och hacka vitlöken. Blanda alla ingredienser till marinaden.

  2. Stycka kycklingen 
i 8 bitar. Lägg bitarna i en bunke och blanda med marinaden. Låt marinera i kylen 4 timmar, men gärna längre.

  3. Sätt ugnen på 200°. Ta kycklingen ur marinaden och torka bitarna med hushållspapper. Spara marinaden. Vänd kycklingen i mjölet smaksatt med 2 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Skaka av överflödigt mjöl.

  4. Bryn kycklingen runtom i olja i omgångar i en stekpanna. Lägg över kycklingen i en ugnssäker form.

  5. Skala och hacka vitlöken. Tärna pancettan. Lägg i vitlök och pancetta i pannan och fräs 2–3 min. Tillsätt marinaden, tomater och oliver och låt koka upp. Häll såsen över kycklingen i formen och täck med ett lock eller aluminiumfolie.

  6. Tillaga mitt i ugnen ca 1 timme. Ta av locket eller folien och fortsätt tillaga ca 30 min. Ta bort den olja som flutit upp till ytan med en hålslev. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar.

  7. Servera kycklingen med ris, pasta eller potatis och haricots verts.

Vad tyckte du om receptet?