Italienska köttbullar med spagetti

Recept på mustig tomatsås, tagliatelle och underbart goda köttbullar smaksatta med vitlök, salvia och citron.

Christina Asplund
Italienska köttbullar med spagetti
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl vitt vin - torrt
  • 500 g passerade tomater
  • 1 msk kycklingfond
  • 2 tsk strösocker
  • 1 msk basilika - färsk, hackad
  • salt
  • peppar

Köttbullar

  • 2 skivor vitt bröd
  • 1 dl mjölk
  • 500 g kalvfärs - eller mager fläskfärs
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 ägg
  • 1 tsk salvia - hackad färsk
  • 0,5 citron - väl tvättad, rivet skal
  • 1 dl parmesan - riven
  • 2 msk smör

Till servering

  • tagliatelle - kokt
  • parmesan - riven
  • små tomater
  • basilika
  • salvia

Gör så här

  1. Tomatsås: Skala och hacka lök och vitlöksklyftor. Fräs lök och vitlök i en gryta med olivolja, tills den är mjuk och glansig.

  2. Tillsätt vitt vin, passerade tomater, kycklingfond, strösocker och basilika. Sjud såsen i cirka 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  3. Köttbullar: Blanda smulat vitt bröd utan kanter med mjölk i en bunke. Låt blandningen stå och svälla i 10 minuter. Rör ner kalv- eller fläskfärs, salt och peppar.

  4. Skala och riv lök och vitlöksklyfta. Tillsätt lök, vitlök, ägg, salvia, citronskal och parmesanost. Rör färsen smidig.

  5. Forma färsen med oljade händer till medelstora köttbullar och lägg dem på ett smörpapper. Stek dem runt om i en stekpanna med smör i omgångar i cirka 5 minuter. Skaka stekpannan, så att det blir runda köttbullar.

  6. Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen och låt sjuda i 5 minuter. Blanda köttbullar och sås med kokt tagliatelle.

  7. Servera med riven parmesanost och några små tomater. Garnera med basilika- och salviablad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök