Italienska köttbullar med fyllig tomatsås
Recept på italienska köttbullar i tomatsås serverade med pasta. Stora, saftiga köttbullar med god sälta från sardeller och fantastisk tomatsås.
Italienska köttbullar
-
500 g
nötfärs
-
1
gul lök
-
2
vitlöksklyftor
-
2
sardellfiléer
-
2 msk
olivolja
- + 1 + 3 msk
-
3 msk
ströbröd
-
1 dl
vispgrädde
-
1
ägg
-
0,5 tsk
salt
- + 0,5 tsk
-
2 krm
svartpeppar
- nymald + 1 krm
-
2 msk
tomatpuré
-
2 burkar
tomat
- finkrossad (à 400 g)
-
1 dl
vitt vin
- torrt
-
2 msk
salvia
- finhackad
Tillbehör
-
300 g
spaghetti
-
50 g
parmesan
- finriven
Gör så här
-
Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka sardellfiléerna. Fräs lök, vitlök och sardeller i 2 msk olja i en stekpanna tills löken är helt mjuk.
-
Blanda ströbröd och grädde i en bunke. Låt stå ca 5 min så att ströbrödet sväller. Mixa till en jämn puré med en stavmixer.
-
Blanda ner färs, lökfräs och ägg i ströbrödsblandningen. Krydda med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar.
-
Forma färsen till stora köttbullar. Stek bullarna runtom i 1 msk olja ca 10 min. Lägg bullarna åt sidan på ett fat.
-
Fräs tomatpurén i stekpannan med stekresterna kvar från köttbullarna. Tillsätt krossad tomat, vin, salvia, 3 msk olja, 1 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Låt koka ihop under lock ca 20 min.
-
Lägg köttbullarna i såsen och låt småputtra utan lock ca 10 min.
-
Koka spagettin enligt anvisning på förpackningen. Låt den rinna av. Servera köttbullarna med sås, spagetti och parmesan.