Italienska köttbullar med fyllig tomatsås

Recept på italienska köttbullar i tomatsås serverade med pasta. Stora, saftiga köttbullar med god sälta från sardeller och fantastisk tomatsås.

Tove Nilsson
Italienska köttbullar med fyllig tomatsås
Foto: Ulrika Pousette

Italienska köttbullar

  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 sardellfiléer
  • 2 msk olivolja - + 1 + 3 msk
  • 3 msk ströbröd
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 2 krm svartpeppar - nymald + 1 krm
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burkar tomat - finkrossad (à 400 g)
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 2 msk salvia - finhackad

Tillbehör

  • 300 g spaghetti
  • 50 g parmesan - finriven

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka sardellfiléerna. Fräs lök, vitlök och sardeller i 2 msk olja i en stekpanna tills löken är helt mjuk.

  2. Blanda ströbröd och grädde i en bunke. Låt stå ca 5 min så att ströbrödet sväller. Mixa till en jämn puré med en stavmixer.

  3. Blanda ner färs, lökfräs och ägg i ströbrödsblandningen. Krydda med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar.

  4. Forma färsen till stora köttbullar. Stek bullarna runtom i 1 msk olja ca 10 min. Lägg bullarna åt sidan på ett fat.

  5. Fräs tomatpurén i stekpannan med stekresterna kvar från köttbullarna. Tillsätt krossad tomat, vin, salvia, 3 msk olja, 1 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Låt koka ihop under lock ca 20 min.

  6. Lägg köttbullarna i såsen och låt småputtra utan lock ca 10 min.

  7. Koka spagettin enligt anvisning på förpackningen. Låt den rinna av. Servera köttbullarna med sås, spagetti och parmesan.

Vad tyckte du om receptet?