Italiensk tomatsoppa

Det här är en riktigt rustik bondsoppa från Toscana. Den heter ”Pappa al pomodoro” och namnet syftar på soppans konsistens. Soppan blir ganska tjock av lantbrödet, och pappa betyder ”röra”. Soppan kan ätas både varm, kall och ljummen.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 2 kg tomater - mogna
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1,5 dl olivolja - av god kvalitet
  • 3 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar - nymald
  • 4 lantbröd - dagsgamla skivor
  • 1 - 2 krukor basilika

Gör så här

  1. Dela tomaterna och skrapa ur kärnorna. Skär dem i klyftor och skär sedan bort skalet med en vass kniv.

  2. Skala och hacka vitlöken. Fräs den några minuter i ½ dl olivolja utan att den tar färg. Tillsätt tomaterna precis innan vitlöken börjar bli brun. Koka sakta under lock i cirka 30 minuter, rör då och då.

  3. Tillsätt vattnet och koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar.

  4. Skär bort det mesta av skorpan från bröden och bryt det i grova bitar.

  5. Lägg brödet i tomatsoppan och rör försiktigt om tills brödet sugit upp vätskan. Tillsätt mer kokande vatten om soppan är för tjock. Ta soppan från värmen och låt den svalna något.

  6. Riv basilikan i mindre bitar. Vänd ner den tillsammans med 1 dl olivolja. Låt stå en stund före servering för att brödet ska hinna absorbera smakerna från basilikan och olivoljan.

  7. Häll upp soppan och mal över lite svartpeppar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!