Italiensk bönsallad med melon och skinka

Låt gärna bönsalladen stå en stund i rumstemperatur så att den hinner dra åt sig smakerna av sardeller, vinäger och olja. Men vänta med att blanda ner rucola och basilika tills precis före serveringen.
Caroline Hofberg
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1 melon - liten, t ex ogen eller cantaloup (750 g)
  • 100 g lufttorkad skinka - i skivor

Bönsallad

  • 1 fänkålsstånd
  • 1 rödlök
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 burk grillad paprika - i olja (200 g)
  • 1 burk vita bönor - stora (400 g)
  • 6 sardeller
  • 1 dl svarta oliver
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 tsk balsamvinäger - gärna lagrad
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 50 g rucola
  • 1 kruka basilika
  • 50 g parmesanost

Gör så här

  1. Sallad: Ansa och skiva fänkålen tunt. Skala och finstrimla löken. Halvera tomaterna. Låt paprikan rinna av, strimla den om hel paprika används. Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av. Skär sardellerna i små bitar.

  2. Blanda grönsaker, bönor, sardeller, oliver, olja och vinäger. Krydda med salt och peppar. 

  3. Halvera, kärna ur och skär melonen i klyftor. Lägg den på ett fat tillsammans med skinkan.

  4. Vänd ner rucola och basilikablad i salladen precis före servering. Lägg den på ett fat och hyvla över parmesanost. Servera med melonklyftor och skinka. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!