Italiensk bondsoppa med bönor, färsk korv och parmesan

Italiensk bondsoppa med bönor, färsk korv och parmesan är en soppa som värmer gott i magen när det är kallt ute.

Italiensk bondsoppa med bönor, färsk korv och parmesan
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 200 g salsicciakorv
  • 3 selleristjälkar
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm chiliflakes
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 1 l vatten
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 3 lagerblad
  • 1 förp borlottibönor - (380 g)
  • 100 g soppasta - t ex risoni
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Topping

  • parmesan
  • olivolja
  • basilika

Gör så här

  1. Ta bort skinnet från salsiccian och dela korven i mindre bitar. Ansa och skiva sellerin. Skala moroten och skär den i tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök.

  2. Fräs lök och vitlök i olja i en gryta ca 3 min. Tillsätt korv, selleri, morot och chiliflakes och fräs ytterligare 2–3 min. Häll över vinet och låt sjuda ca 2 min. Tillsätt vatten, buljongtärningar och  lagerblad och låt sjuda under lock ca  30 min.

  3. Mixa hälften av bönorna med 2 dl av buljongen och häll i soppan. Tillsätt pastan och koka den enligt anvisning på förpackningen tills den blir al dente.

  4. Vänd ner resterande bönor i soppan och koka upp. Krydda med salt och peppar. Toppa soppan med parmesan och ringla över lite olja. Garnera med basilikablad och servera direkt.

Vad tyckte du om receptet?