Italiensk bondsoppa med bönor, färsk korv och parmesan

Italiensk bondsoppa med bönor, färsk korv och parmesan är en soppa som värmer gott i magen när det är kallt ute.
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 200 g salsicciakorv
  • 3 selleristjälkar
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm chiliflakes
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 1 l vatten
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 3 lagerblad
  • 1 förp borlottibönor - (380 g)
  • 100 g soppasta - t ex risoni
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Topping

  • parmesan
  • olivolja
  • basilika

Gör så här

  1. Ta bort skinnet från salsiccian och dela korven i mindre bitar. Ansa och skiva sellerin. Skala moroten och skär den i tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök.

  2. Fräs lök och vitlök i olja i en gryta ca 3 min. Tillsätt korv, selleri, morot och chiliflakes och fräs ytterligare 2–3 min. Häll över vinet och låt sjuda ca 2 min. Tillsätt vatten, buljongtärningar och  lagerblad och låt sjuda under lock ca  30 min.

  3. Mixa hälften av bönorna med 2 dl av buljongen och häll i soppan. Tillsätt pastan och koka den enligt anvisning på förpackningen tills den blir al dente.

  4. Vänd ner resterande bönor i soppan och koka upp. Krydda med salt och peppar. Toppa soppan med parmesan och ringla över lite olja. Garnera med basilikablad och servera direkt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!