Irish coffee - klassiskt recept

Irish coffee är en klassis whiskeydrink med varmt kaffe, toppad med vispgrädde. Historien bakom drinken är att den uppfanns på Irland under andra världskriget och då användes givetvis också irländsk whiskey. Irish coffee dricks utan sugrör, den varma blandningen ska nämligen avnjutas silad genom grädden.
Mitt Kök
Irish coffee - klassiskt recept
Foto: Magnus Skoglöf

Ingredienser

  • 10 cl whiskey - (irländsk)
  • 4 - 6 tsk farinsocker - (eller 2 cl farinsockerlag)
  • kaffe - nybryggt
  • grädde - lättvispad

Gör så här

  1. Värm glaset med hett vatten (kaffe kyls annars snabbt om glaset är kallt).

  2. Häll bort vattnet och tillsätt farinsocker (eller sockerlag) i botten av glaset. Fortsätt med whiskey och kaffe. Rör försiktigt.

  3. Häll sedan lättvispad grädde försiktigt över baksidan på en sked.

Vad tyckte du om receptet?

Tips: Är du osäker på om glaset är värmetåligt? Ställ i en lång sked i glaset innan du häller i det varma kaffet. Då minskar risken för att glaset spricker av värmen. Ta sedan ur skeden när drinken ska serveras.

Läs också: Så gör du en whiskey sour 

Läs också: Fler klassiska drinkrecept hittar du här

Recept från Mitt kök