Inlagd vegansk ”auberginesill”
I kyl: 1 dygn
Aktiv tid c:a 20 minuter
Inlagd ”auberginesill” passar veganer och alla andra som vill ha en silliknade rätt. Auberginen liknar sill i sin konsistens när den kokas i kraftigt saltat vatten och sedan får ligga i ättikslag.
Ingredienser
-
2
auberginer
- (à 400 g)
-
1,5 l
vatten
- + 3 dl
-
2 msk
salt
-
2 tsk
kryddpeppar
-
1 dl
ättiksprit
- (12 %)
-
2 dl
strösocker
-
4
lagerblad
-
1
rödlök
-
1
morot
Krämig ”sill”
-
2
salladslökar
-
1,5 dl
Imat fraiche
- (havrebaserad fraiche)
-
1 dl
majonnäs
- äggfri
-
2 msk
senap
- sötstark
-
0,5 ask
smörgåskrasse
-
0,5 dl
persilja
- hackad
-
0,5 tsk
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
Gör så här
-
Skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor och sedan i ca 1 cm breda stavar.
Foto: Per Ranung
auberginesill
-
Koka upp 1 1/2 litervatten och salt i en gryta. Lägg i auberginestavarna och låt koka ca 5 min. Ta grytan åt sidan och låt stå ca 15 min. Ta upp auberginen med hålslev och låt rinna av ordentligt. Pressa eventuellt försiktigt med hålsleven så att all vätska pressas ut.
Foto: Per Ranung
auberginesill
-
Krossa kryddpepparkornen i en mortel. Koka upp ättika, socker och 3 dl vatten med kryddpeppar och lagerblad. Låt lagen kallna. Skala och skiva lök och morot. Varva aubergine, lök och morot i en stor burk. Häll över lagen och ställ ”sillen” i kylen ca 1 dygn.
Foto: Per Ranung
auberginesill
-
Krämig vegansk ”sill”: Ansa och strimla salladslöken. Rör ihop fraiche, majonnäs och senap. Blanda i salladslök, klippt smörgåskrasse och persilja. Krydda med salt och peppar. Ta upp hälften av den inlagda ”sillen” och blanda ner den i såsen.Foto: Per Ranung
krämig vegansk sill