Inlagd vegansk ”auberginesill”

Inlagd ”auberginesill” passar veganer och alla andra som vill ha en silliknade rätt. Auberginen liknar sill i sin konsistens när den kokas i kraftigt saltat vatten och sedan får ligga i ättikslag.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 auberginer - (à 400 g)
  • 1,5 l vatten - + 3 dl
  • 2 msk salt
  • 2 tsk kryddpeppar
  • 1 dl ättiksprit - (12 %)
  • 2 dl strösocker
  • 4 lagerblad
  • 1 rödlök
  • 1 morot

Krämig ”sill”

  • 2 salladslökar
  • 1,5 dl Imat fraiche - (havrebaserad fraiche)
  • 1 dl majonnäs - äggfri
  • 2 msk senap - sötstark
  • 0,5 ask smörgåskrasse
  • 0,5 dl persilja - hackad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor och sedan i ca 1 cm breda stavar.

    Foto: Per Ranung

  2. Koka upp 1 1/2 litervatten och salt i en gryta. Lägg i auberginestavarna och låt koka ca 5 min. Ta grytan åt sidan och låt stå ca 15 min. Ta upp auberginen med hålslev och låt rinna av ordentligt. Pressa eventuellt försiktigt med hålsleven så att all vätska pressas ut.

    Foto: Per Ranung

  3. Krossa kryddpepparkornen i en mortel. Koka upp ättika, socker och 3 dl vatten med kryddpeppar och lagerblad. Låt lagen kallna. Skala och skiva lök och morot. Varva aubergine, lök och morot i en stor burk. Häll över lagen och ställ ”sillen” i kylen ca 1 dygn.

    Foto: Per Ranung



  4. Krämig vegansk ”sill”:
    Ansa och strimla salladslöken. Rör ihop fraiche, majonnäs och senap. Blanda i salladslök, klippt smörgåskrasse och persilja. Krydda med salt och peppar. Ta upp hälften av den inlagda ”sillen” och blanda ner den i såsen.

    Foto: Per Ranung

    Ansa och strimla salladslöken. Rör ihop fraiche, majonnäs och senap. Blanda i salladslök, klippt smörgåskrasse och persilja. Krydda med salt och peppar. Ta upp hälften av den inlagda ”sillen” och blanda ner den i såsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!