Inlagd sill med marinerade primörer och ramslöksmajonnäs

Inlagd sill med marinerade primörer, rågsmulor och ramslöksmajonnäs är en spännande sillrätt. Ramslöksmajonnäsen räcker till fler men är svår att göra mindre av. Servera överbliven majonnäs till fisk eller kyckling.
Mattias Larsson
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1 burk inläggningssill - (420 g)
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 dl ättiksprit - (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 2 tsk kryddpepparkorn - krossade
  • 1 lagerblad
  • 100 g sparris - grön
  • 100 g primörmorötter
  • 1 lök - färsk
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk citron - pressad
  • 2 krm salt
  • 40 g pumpernickel - eller annat grovt rågbröd

Ramslöksmajonnäs

  • 3 msk ramslök - hackad
  • 2 äggulor
  • 1 msk citron - pressad
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1,5 dl rapsolja
  • 2 krm salt

Garnering

  • dillkvistar

Gör så här

  1. Skala och finstrimla löken. Koka upp ättika, socker och vatten med kryddorna. Lägg i löken och låt lagen kallna.

  2. Låt sillen rinna av och lägg den i den kalla lagen. Låt stå i kylen ca 2 dygn.

  3. Majonnäs: Mixa ramslök, äggulor, citronsaft och senap i en matberedare. Tillsätt oljan droppvis och mixa till en tjock majonnäs. Krydda med salt.

  4. Bryt av den nedre delen på sparrisen och hyvla sparrisen tunt, gärna på mandolin. Skala och tunnhyvla morötterna. Ansa och finstrimla löken. Blanda grönsakerna med olja, citronsaft och salt ca 10 min före servering.

  5. Skär sillen i strimlor på längden och lägg upp på tallrikar. Ta upp grönsakerna ur marinaden och lägg dem på sillen. Smula över rågbrödet. Spritsa på ramslöksmajonnäs och garnera med dill.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!