Inlagd sill med citron, enbär och gin

Inlagd sill med citron, enbär och gin passar fint på julbordet. Enbär och gin  är smaker som gifter sig bra. Här blandas de ner i lagen.

Pernilla Lundberg
Inlagd sill med citron, enbär och gin
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 8 sillfiléer - salta (ca 600 g)
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 0,5 rödlök
  • 1 bit purjolök - (ca 5 cm)
  • 1 citron

Lag

  • 2 dl ättiksprit - (12 %)
  • 4 dl strösocker
  • 6 dl vatten
  • 8 kryddpepparkorn
  • 12 enbär
  • 6 kryddnejlikor - hela
  • 1 lagerblad
  • 8 cl gin
  • 1 msk senapsfrön - gula

Gör så här

  1. Skölj sillen i kallt vatten och låt den ligga i rikligt med vatten kallt i kylen, 6-8 timmar. Byt vatten några gånger under tiden.

  2. Skala och finstrimla morot och lök. Ansa och finstrimla purjolöken. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär av skalet i långa remsor.

  3. Lag: Koka upp ättika, socker och vatten. Låt svalna ca 10 min. Blanda ner grönsaker, citron, kryddor och gin i lagen. Ställ lagen i kylen så att den blir riktigt kall.

  4. Skär sillen i bitar. Lägg dem i en burk och häll över lagen. Sätt på lock på burken och låt stå i kylen ca 3 dygn innan den serveras.

Vad tyckte du om receptet?