Inlagd lingonsill med brynt smör och salladslök
I kyl: 2 dygn
I ugn: 5 minuter
Aktiv tid c:a 20 minuter
Inlagd lingonsill med brynt smör och salladslök är en varmrätt med sill – perfekt som lunchrätt med knäckebröd och lagrad ost.
Ingredienser
-
1 burk
inläggningssill
- (400 g)
-
200 g
potatis
- kokt
-
100 g
smör
Inläggningslag
-
0,5
rödlök
-
0,25
fänkålsstånd
- (75 g)
-
0,5 dl
ättiksprit
- (12 %)
-
1 dl
strösocker
-
1,5 dl
vatten
-
2 tsk
fänkålsfrön
- krossade
-
1
lagerblad
-
0,75 dl
lingon
Garnering
-
2
salladslökar
-
0,5 dl
lingon
Gör så här
-
Lag: Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Ansa och skiva fänkålen tunt, gärna på mandolin. Koka upp ättika, socker och vatten med kryddorna. Lägg i lök, fänkål och lingon. Låt lagen kallna.
-
Lägg de avrunna sillfiléerna i lagen och låt stå i kylen 2–3 dygn.
-
Sätt ugnen på 200°. Skiva potatisen och lägg den på fyra ugnssäkra tallrikar eller formar. Skär sillen i bitar och lägg den på potatisen. Värm mitt i ugnen ca 5 min.
-
Bryn smöret i en kastrull tills det börjar dofta nötigt. Ta sillen ur ugnen. Häll över det nybrynta smöret. Ansa och strimla salladslöken. Strö över lök och lingon. Servera direkt.