Inlagd gurksill

God sommarsill som passar fint med nykokt färskpotatis och krämig smetana. Garnera sillen med gurkört eller gräslöksblommor.
Mitt Kök
Inlagd gurksill
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 4 saltsillfiléer - urvattnade
  • 0,5 dl ättiksprit
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 silverlök
  • 0,25 gurka
  • 2 msk persilja - hackad
  • 1 tsk senapsfrön

Till garnering

  • gurkört - eller gräslöksblommor

Tillbehör

  • smetana
  • färskpotatis - nykokt

Gör så här

  1. Salta ur saltsillfiléerna genom att skölja dem och sedan låta dem ligga i kallt vatten i cirka 1 dygn. Byt vatten 1–2 gånger under tiden.

  2. Skär sillen i 1 1⁄2–2 centimeter breda bitar.

  3. Rör ihop ättiksprit, strösocker och vatten. Rör tills allt strösocker lösts upp.

  4. Skala silverlöken. Hyvla gurka och silverlöken.

  5. Varva sillbitarna, gurkan, silverlöken, persiljan och senapsfröna i en glasburk. Häll på lagen. Låt dra ett par timmar.

  6. Servering: Lägg upp sillen i en skål och garnera med gurkört eller gräslöksblommor. Servera gärna med nykokt färskpotatis och smetana.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök