Inkokta päron med stjärnanis

Har du inte turen att ha ett päronträd i din trädgård kan du köpa päron på torget eller i butiken. Gör gärna dubbel sats, päronen håller ca 3 månader om du förvaras i kylen.

Elisabeth Johansson
Inkokta päron med stjärnanis
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 4 päron
  • 1 vaniljstång
  • 7 dl vatten
  • 3 dl strösocker
  • 3 stjärnanis
  • 1 - 2 lagerblad

Tillbehör

  • vaniljglass - eller lättvispad grädde

Gör så här

  1. Skala päronen men behåll skaftet. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg vaniljstång och frön i en kastrull. Häll på vattnet och tillsätt socker, stjärnanis och lagerblad. Låt koka upp.

  2. Lägg päronen i lagen och låt sjuda 15–20 min beroende på hur hårda päronen är.

  3. Lyft upp päronen ur lagen och lägg dem i väl rengjord burk. Häll på lagen och sätt på locket. Låt kallna. Förvara päronen i kylen. 

  4. Servera päronen med lite av lagen tillsammans med vaniljglass eller lättvispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?