Inkokta päron med stjärnanis
Koktid:
Aktiv tid c:a 15 minuter
Har du inte turen att ha ett päronträd i din trädgård kan du köpa päron på torget eller i butiken. Gör gärna dubbel sats, päronen håller ca 3 månader om du förvaras i kylen.
Ingredienser
-
4
päron
-
1
vaniljstång
-
7 dl
vatten
-
3 dl
strösocker
-
3
stjärnanis
-
1 - 2
lagerblad
Tillbehör
-
vaniljglass
- eller lättvispad grädde
Gör så här
-
Skala päronen men behåll skaftet. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg vaniljstång och frön i en kastrull. Häll på vattnet och tillsätt socker, stjärnanis och lagerblad. Låt koka upp.
-
Lägg päronen i lagen och låt sjuda 15–20 min beroende på hur hårda päronen är.
-
Lyft upp päronen ur lagen och lägg dem i väl rengjord burk. Häll på lagen och sätt på locket. Låt kallna. Förvara päronen i kylen.
-
Servera päronen med lite av lagen tillsammans med vaniljglass eller lättvispad grädde.