Inkokt röding med syltad fänkål, gurka och kokt potatis

Recept av Årets kock Johan Backeus på inkokt röding med syltad fänkål, gurka och kokt potatis. Gör egen majonnäs eller köp färdig, till exempel Hellmann’s.
Recept av årets kock Johan Backeus på inkokt röding med syltad fänkål, gurka och kokt potatis. Gör egen majonnäs eller köp färdig, till exempel Hellmann’s.
Recept av årets kock Johan Backeus på inkokt röding med syltad fänkål, gurka och kokt potatis. Gör egen majonnäs eller köp färdig, till exempel Hellmann’s. Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 g rödingfilé - eller laxfilé
  • 1 fänkålsstånd - stort eller 2 mindre
  • 1 dl ättiksprit - (12 %)
  • 1,25 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 1 msk salt - + 0,5 tsk
  • 0,5 gurka

Majonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 0,5 tsk fänkålsfrön

Tillbehör

  • 800 g potatis

Garnering

  • dill - ev

Gör så här

  1. Skär bort skinnet från rödingen och skär fisken i ca 3 x 3 cm stora bitar. Lägg dem glest i en form. Ansa och skär fänkålen tunt, gärna på mandolin, och lägg den bredvid fisken. Koka upp ättika, socker, vatten, fänkålsfrön och 1 msk salt. Häll lagen över fisk och fänkål. Låt stå i rumstemperatur ca 20 min.

  2. Koka potatisen mjuk. Skär gurkan i skivor och strö på 1/2 tsk salt.

  3. Majonnäs: Stöt fänkålsfröna i mortel och blanda med majonnäsen.

  4. Låt fisk och fänkål rinna av. Servera fisken med fänkål, gurka, potatis och majonnäs. Garnera eventuellt med dill.

Fler recept av Johan Backeus:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!