Inkokt lax med picklad rödlök och krasse

Inkokt lax med picklad rödlök och krasse blir saftig och fin då den bara får ligga i den heta lagen och sedan kallna.  
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 800 g laxfilé - utan skinn och ben
  • 1 morot - liten
  • 0,5 gul lök
  • 12 dl vatten
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 1,5 tsk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad

Picklad lök

  • 1 rödlök
  • 0,5 dl ättiksprit - (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 stjärnanis

Garnering

  • smörgåskrasse

Gör så här

  1. Skala och skär moroten i slantar. Skala löken och skär den i klyftor. Blanda morötter och lök med vatten, vinäger, salt och kryddor i en kastrull. Koka upp och låt ­sjuda ca 10 min.

  2. Skär laxen i mindre portionsbitar. Lägg dem i en vid gryta. Häll över koklagen så att den täcker laxen. Koka upp igen och ta sedan grytan från spisen. Låt laxen kallna i lagen. Ställ kallt till servering.

  3. Picklad lök: Skala och strimla löken. Koka upp ättika, socker, ­vatten och stjärnanis och lägg ner rödlöken. Låt svalna och ställ ­sedan i kylen ca 30 min.

  4. Låt laxbitarna rinna av och lägg dem på ett serveringsfat. Toppa med picklad lök och garnera med krasse.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!