Inkokt lax med dillslungad potatis och gräddfil

Inkokt lax med dillslungad potatis och gräddfil är god både till vardag och fest. Ättika och dill sätter smaken i denna svenska husmansrätt.
Allt om Mat
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 g laxfilé
  • 2 morötter
  • 2 lökar - gula
  • 4 msk ättiksprit - (12%)
  • 2 msk strösocker
  • 2 lagerblad
  • 800 g potatis
  • 1 kruka dill - eller 2 msk dillfrön
  • smör
  • salt

Tillbehör

  • 2 dl gräddfil
  • 150 g sallad - blandad

Gör så här

  1. Skär laxen i kuber, ca 3 x 3 cm. Lägg dem i en form. Skala och skär morötter och lök i tunna skivor. Lägg dem i en kastrull. Tillsätt 1 liter vatten, ättika, socker, lagerblad och 1 msk salt och låt koka upp. Häll den kokande lagen över laxen och låt stå ca 15 min.

  2. Skala eventuellt potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Hacka dillen, spara några kvistar till garnering. Låt potatisen rinna av och blanda ner hackad dill och 1 msk smör.

  3. Garnera laxen med den sparade dillen och servera den med grönsaker, dillslungad ­potatis, gräddfil och sallad.

Recept av Måns Ranung

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!