Indiska lammfärsbollar i kokos

Blandningen av kryddor är hemligheten i indisk matlagning. Den kallas ”masala”, som betyder just blandning. En masala kan variera i det oändliga, men grundmasalan kallas för garam masala, och är för oss nordbor den mest vanliga. De här indiska lammfärsbollarna är kryddiga, men milda i smaken. Servera tillsammans med ris, gärna basmatiris.
Mitt Kök
Indiska lammfärsbollar i kokos
Indiska lammfärsbollar i kokos
Indiska lammfärsbollar i kokos
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 500 g lammfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk spiskummin
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 1 dl koriander - hackad
  • 3 msk ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar - nymald
  • smör - till stekning

Sås

  • 2 vitlöksklyftor - hackade
  • 2 msk ingefära - hackad färsk
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk garam masala
  • 1 kanelstång
  • 1 burk kokosmjölk - 400 ml
  • 0,5 dl vatten
  • 3 msk mango chutney - gärna spicy
  • 1 dl sultanrussin
  • salt
  • peppar - nymald

Till garnering

  • röd chili - strimlad
  • koriander - färsk

Gör så här

  1. Köttbollarna: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör utan att det tar färg. Låt de torra kryddorna fräsa med mot slutet. Ta från värmen och låt kallna.

  2. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt dra cirka 10 minuter.

  3. Blanda alla ingredienser till färsen.

  4. Forma färsen till 16 bollar. Bryn dem i smör i en stekpanna. Ställ åt sidan.

  5. Såsen: Fräs vitlök, ingefära och torkade kryddor sakta i smör i en gryta. Tillsätt kokosmjölk, vatten och chutney. Koka ihop cirka 10 minuter under lock.

  6. Lägg i köttbollarna och koka dem sakta i såsen cirka 10 minuter. Vänd dem någon gång under tiden.

  7. Blanda i russin när ett par minuter av koktiden återstår. Smaka av med salt och peppar. Strö över strimlad chilifrukt och koriander.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök