Indisk blomkålsgryta med linser

Lika snabblagad som god – en perfekt vardagsgryta att värma sig med så här års.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • solrosolja
  • 4 msk ingefära - hackad
  • 1 msk curry
  • 2 tsk gurkmeja
  • 1 tsk kardemumma - grovmortlad
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl vispgrädde
  • 5 dl vatten
  • 1 blomkålshuvud - ca 700 g
  • 6 dl svartkålsblad - strimlade, ca
  • 1 förp linser - kokta, ca 400 g
  • salt
  • koriander

Till servering

  • basmatiris
  • mango chutney - gärna spicy

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Mjukstek den gula löken i olja utan att den tar färg, cirka 10 minuter. Blanda i vitlök och ingefära mot slutet.

  2. Rör i kryddor och tomatpuré och fräs runt. Häll på grädde och vatten. Koka sakta under lock cirka 5 minuter.

  3. Skär blomkålen i buketter, använd även bladen. Vänd ner blomkål och svartkål i grytan. Koka sakta under lock, cirka 12 minuter.

  4. Skölj linserna och låt rinna av. Vänd ner linserna i grytan och värm. Smaka av med salt och strö över färsk koriander. Servera med ris och chutney.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling: Caroline Hofberg (@carolineikoket) Foto: Ove Lindfors

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!