Îles flottantes

En uppskattad fransk dessert med karamellflarn. Den kallas både oeufs à la neige (ägg i snö) och îles flottantes (flytande öar). På engelska heter efterrätten floating islands.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Vaniljsås

  • 0,5 vaniljstång
  • 2,5 dl mjölk
  • 3,5 msk strösocker
  • 4 äggulor

Maräng

  • 2 äggvitor
  • 3,5 msk strösocker
  • 2,5 dl mjölk

Karamellflarn

  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Vaniljsås: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med vaniljstången, fröna och hälften av sockret.

  2. Vispa äggulorna med resten av sockret. Häll i vaniljmjölken och vispa under tiden. Häll tillbaka i kastrullen och värm till 84 grader tills såsen börjar tjockna, vispa kraftigt under tiden. Sila av vaniljsåsen.

  3. Kyl ner vaniljsåsen i ett iskallt vattenbad.

  4. Maräng: Vispa äggvitan till skum, tillsätt lite av sockret i taget och vispa under tiden. Vispa till sockret smält.

  5. Koka upp mjölken och sänk värmen så att den sjuder. Klicka i stora moln av äggvitan och sjud 30 sekunder, vänd på molnen och sjud ytterligare 30 sekunder. Lyft upp försiktigt med en hålslev.

  6. Karamellflarn: Lägg strösockret i en stekpanna, häll på vattnet och koka till en karamell. Häll ut karamellen på ett bakplåtspapper och låt den svalna. Bryt i bitar.

  7. Servering: Häll upp vaniljsås i djupa tallrikar. Lägg i snöäggen och garnera med karamellflarnen. Om man vill kan man ringla över lite smällt karamell över desserten.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök