Hummus på rostad paprika med labneh-topping

Serveras som en kall sås till exempelvis kycklingen eller som dipp till bröd. Bli inte avskräckt av den långa mixertiden. Den behövs för att göra hummusen extra len.
Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 2 förp kikärter - (à 380 g)
  • 1 burk grillad paprika - stor (480 g)
  • 0,5 dl tahini (sesampasta) - ljus
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 - 1 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk citron - pressad
  • 2 tsk korianderfrö
  • 1 tsk spiskummin - hel
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk salt

Topping

  • 3 - 4 labnehbollar - (t ex Sevan) eller 100 g fetaost
  • 2 msk pumpafrö
  • 2 - 3 myntakvistar
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 2 msk olivolja

Gör så här

  1. Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Låt paprikan rinna av, spara 1 paprika till garnering.

  2. Lägg tahinin i en matberedare och mixa tillsammans med den skalade vitlöken ca 5 min. Tillsätt kikärter, paprika, vatten, olja, citronsaft, kryddor, honung och salt och mixa på hög hastighet, 15–20 min. Späd med mer vatten om det behövs. Hummusen ska bli finmixad och krämig, inte stabbig i konsistensen, hellre lite lösare.

  3. Ställ hummusen i kylen 2–3 timmar eller över natten.

  4. Hacka den sparade grillade paprikan.

  5. Bred ut hummusen på ett stort fat och fördela paprikan ovanpå. Smula över labneh-ost, pumpafrön och myntablad. Strö på peppar och ringla över olja. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!