Hummus

Hummus, kikärtsröra, är ett perfekt tillbehör till det mesta. Servera gärna hummus som dipp till grönsaksstavar och pitabröd. Men hummus passar också till allt från grillat till falafel. Den kan stå färdig i kylen ca 6 timmar före servering.
Allt om Mat
Foto: Katja Ragnstam

Hummus

  • 2 burkar kikärter - kokta (à 400 g)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tahini (sesampasta) - (sesampasta)
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 dl vatten
  • 1,5 msk citron - pressad
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk spiskummin - mald
  • 2 krm koriander - mald
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • bladpersilja

Gör så här

  1. Häll av kikärterna och skölj dem i kallt vatten.

  2. Mixa kikärterna med tahini, skalad vitlök, 2 msk olja, vatten, citronsaft, salt, spiskummin, koriander och peppar till en slät smet. Mixa gärna lite länge så den blir extra krämig och len.

  3. Lägg hummusen i en skål och ringla över 2 msk olja. Garnera med persilja.

 

Vad är hummus?

Hummus är en arabisk dipprätt som äts med bröd, grönsaker och sallad. Den görs på kokta kikärter men tycker du bättre om andra bönor kan du ta dem.

Så varierar du din hummus

Gör en hummus med pestosmak genom att tillsätta extra vitlök och basilika. Curry smakar mycket spiskummin och kan också vara väldigt gott i hummus. Se recept längre ner.

Vad äter man till hummus?

Hummus passar bra till mycket. Servera gärna hummus som dipp till grönsaksstavar och pitabröd. Men hummus passar också till allt från grillat till falafel.

 

PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!