Hummersoppa

Hummersoppan serveras i små koppar på samma tallrik som skaldjur och såser.
Allt om Mat
Foto: Agneta Thorsèn

Fond

  • 3 humrar - skalen
  • 1 kg räkor - (325 g skalade)
  • 1 msk rapsolja
  • 100 g rotselleri
  • 100 g fänkål
  • 1 schalottenlök
  • 1 dl torr vit vermouth
  • 1 l vatten
  • 1 msk tomatpuré

Till soppan

  • 1 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 7 dl hummerfond - silad
  • 1 dl torr vit vermouth
  • 1 msk tomtpuré
  • 1 tsk salt
  • 2 dl vispgrädde

Tillbehör

  • 4 skivor vitt formbröd
  • 2 msk smör
  • 2 msk dill - hackad

Gör så här

  1. Fond: Ta ut köttet ur humrarna och skär det i bitar. Skala räkorna. Låt stå kallt. Krossa skalen på humrarna. Hetta upp olja i en stor kastrull. Fräs skalen under omrörning så att de blir torra och inte brända, ca 5 min.

  2. Skala och fintärna rotsellerin. Ansa och finhacka fänkålen. Skala och finhacka löken. Blanda ner rotselleri, fänkål och lök i kastrullen och fräs ytterligare ca 3 min. Tillsätt vermouth, vatten och tomatpuré. Låt fonden sjuda utan lock ca 40 min. Sila genom finmaskig sil.

  3. Soppa: Smält smör i en kastrull och rör ner mjöl. Vispa ner hummerfonden, vermouth, tomatpuré och salt. Låt soppan sjuda ca 10 min.

  4. Kantskär brödet och skär det i trekanter. Stek bröden gyllenbruna i smör och dill.

  5. Vispa grädden luftig till soppan och rör ner den strax före servering. Servera med smörstekt toast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!