Recept från Mitt kök
Hummersoppa med grillad pilgrimsmussla
Koktid: 30 minuter
Aktiv tid c:a 30 minuter
Recept på hummersoppa med grillad pilgrimsmussla. Koka en lyxig soppa på hummerskalen och servera den med hummerkött och grillad pilgrimsmussla.
Ingredienser
-
2
humrar
- kokta, frysta och tinade
-
2 msk
smör
- + 2 msk
-
2
schalottenlökar
-
1
morot
-
1
palsternacka
-
0,5
fänkålsstånd
-
2 msk
tomatpuré
-
1 tsk
dillfrö
-
2 dl
vitt vin
- torrt
-
1 l
vatten
-
3 dl
vispgrädde
-
1 - 2 msk
konjak
-
1 tsk
salt
-
2 krm
vitpeppar
- nymald
-
0,5 krm
cajennepeppar
Topping
-
hummerklor
-
4
pilgrimsmusslor
- tinade
-
1 msk
rapsolja
-
2 krm
chili explosion
- (Santa Maria, kryddkvarn)
-
0,5 tsk
flingsalt
Garnering
-
timjan
Gör så här
-
Knäck klorna på humrarna med nötknäppare eller slå försiktigt med trubbiga sidan av en kockkniv. Ta försiktigt ur kloköttet. Bryt loss eller klipp upp skalet på stjärtarna med en fisksax och ta ur dem. Lägg hummerköttet i en skål i kylen tills vidare. Krossa skalen lätt.
-
Skala och hacka lök, morot och palsternacka. Ansa och hacka fänkål.
-
Hetta upp 2 msk smör i en gryta och tillsätt lök, morot, palsternacka, fänkål, hummerskal, tomatpuré och dillfrö. Fräs under omrörning. Späd med vin och vatten. Koka upp och låt buljongen sjuda under lock ca 30 min.
-
Sila buljongen i en ren kastrull och reducera (koka ihop) tills ca hälften återstår. Tillsätt grädde och koka upp.
-
Vispa ner 2 msk smör i soppan och smaka av med konjak. Krydda med salt, peppar, och cayennepeppar. Mixa soppan skummig med en mixerstav.
-
Skär hummerstjärtarna i skivor och fördela i soppskålarna. Blanda pilgrimsmusslorna med olja och chili explosion i en skål. Hetta upp en grillpanna och grilla musslorna, ca 30 sekunder på varje sida. Lägg dem i skålarna. Lägg en hummerklo vid kanten av musslan. Ös upp soppan i skålarna vid serveringen. Garnera med timjan och servera.