Hummer- och kronärtskockslyx

Recept på hummer- och kronärtskockslyx. Lägg toppingen på smördegen strax före servering för att den ska hålla sig spröd.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 2 smördegsplattor - frysta
  • 1 äggula
  • 2 humrar - (à ca 400 g)
  • 2 msk majonnäs
  • 1 msk dill - hackad
  • 0,5 tsk citronskal - rivet
  • 1 krm salt

Marinerade Kronärtskocksbottnar

  • 2 kronärtskockor - färska (ca 500 g)
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 1 msk citron - pressad
  • 5 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt

Kavringscrunch

  • 1 skiva kavring - (ca 30 g)
  • 0,5 tsk kummin - hel
  • 0,5 tsk fänkålsfrön
  • 1 msk smör

Garnering

  • 20 hummerbitar
  • 2 tsk citronskal - rivet
  • 20 dillvippor - små
  • 20 kronärtskocksbitar

Gör så här

  1. Kronärtskocksbottnar: Bryt av stammen och halvera kronärtskockorna. Dra bort blad och skägget. Koka bottnarna mjuka i vin, citronsaft, vatten, olivolja och salt 20-30 min. Låt svalna i lagen. Ställ kallt.

  2. Crunch: Grovhacka och stek kavring, kummin och fänkål knaprigt  i smör. Låt kallna. Mixa eller stöt i mortel.

  3. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut smördegsplattorna till en platta som är 20 x 12 cm. Dela varje platta i 10 bitar. Nagga med gaffel och pensla med äggula. Grädda mitt i ugnen 8-10 min.

  4. Dela humrarna på längden. Ta hummerköttet ur klor och stjärt. Skär i bitar. Lägg 20 lite finare bitar åt sidan och grovhacka resten. Ställ kallt.

  5. Ta kronärtskocksbottnarna ur lagen. Skär 20 lite finare bitar av kronärtskocksbottnarna och grovhacka resten.

  6. Blanda hackat hummerkött och kronärtskocksbottnar med  majonnäs, dill, citronskal och salt.

  7. Fördela hummerblandningen på smördegen. Garnera med hummer, kronärtskocka, crunch, citronskal och dill.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!