Huevos estrellados – stekt potatis, ägg och skinka

Recept på huevos estrellados med stekt potatis. Denna rätt hittar man ofta på tapasbarerna i Spanien. Den fungerar bra som både brunch och lunch. Ägget ska stekas med gulan lös, då den ska blandas med potatisen.

Petra Lindstrand
Huevos estrellados – stekt potatis, ägg och skinka
Huevos estrellados med stekt potatis Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 800 g färskpotatis - stor
  • 0,5 dl olivolja - + 2 msk + 1 msk
  • 0,75 tsk salt - + 2 krm salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 200 g pimientos de padrones
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 4 ägg

Tillbehör

  • 200 g lufttorkad skinka - gärna Jamon iberico eller serrano

Gör så här

  1. Skrubba och skölj potatisen noga. Skär potatisen i skivor och därefter i strimlor.

  2. Stek potatisen i en stor stekpanna i 0,5 dl olja tills potatisen är mjuk och har fått fin färg, i ca 5 min. Krydda med 0,75 tsk salt och 2 krm peppar. Lägg potatisen på hushållspapper för att rinna av.

  3. Stek padrones i 2 msk olja på högsta värme tills de fått ordentligt med färg. Strö över flingsalt. Lägg dem på ett fat.

  4. Stek äggen i 1 msk olja i medelvarm panna, låt gulan vara lös. Krydda med 2 krm salt.

  5. Fördela den stekta potatisen på tallrikar. Lägg på äggen.

  6. Garnera med skinkskivor och servera med padrones.

Vad tyckte du om receptet?