Huevos estrellados – stekt potatis, ägg och skinka
Recept på huevos estrellados med stekt potatis. Denna rätt hittar man ofta på tapasbarerna i Spanien. Den fungerar bra som både brunch och lunch. Ägget ska stekas med gulan lös, då den ska blandas med potatisen.
Ingredienser
-
800 g
färskpotatis
- stor
-
0,5 dl
olivolja
- + 2 msk + 1 msk
-
0,75 tsk
salt
- + 2 krm salt
-
2 krm
nymald svartpeppar
-
200 g
pimientos de padrones
-
0,5 tsk
flingsalt
-
4
ägg
Tillbehör
-
200 g
lufttorkad skinka
- gärna Jamon iberico eller serrano
Gör så här
-
Skrubba och skölj potatisen noga. Skär potatisen i skivor och därefter i strimlor.
-
Stek potatisen i en stor stekpanna i 0,5 dl olja tills potatisen är mjuk och har fått fin färg, i ca 5 min. Krydda med 0,75 tsk salt och 2 krm peppar. Lägg potatisen på hushållspapper för att rinna av.
-
Stek padrones i 2 msk olja på högsta värme tills de fått ordentligt med färg. Strö över flingsalt. Lägg dem på ett fat.
-
Stek äggen i 1 msk olja i medelvarm panna, låt gulan vara lös. Krydda med 2 krm salt.
-
Fördela den stekta potatisen på tallrikar. Lägg på äggen.
-
Garnera med skinkskivor och servera med padrones.