Granola med hassel­nötter - enkelt och gott recept

Recept på rostad granola med dinkel, hassel­nötter och vanilj. Med en burk hemgjord granola i skafferiet sätter du guldkant även på snabbfrukosten.

Anna Wendt
Granola med hassel­nötter - enkelt och gott recept
Recept på honungsrostad granola med dinkel, hassel­nötter och vanilj. Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 200 g hasselnötter
  • 2 apelsiner - stora
  • 1 påse dinkelflingor - (650 g)
  • 1 påse solrosfrön - (400 g)
  • 1 påse pumpakärnor - (300 g)
  • 1 påse kokosflingor - (200 g)
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 dl honung - eller lönnsirap
  • 1 dl solrosolja - eller rapsolja
  • 1 dl vatten
  • 250 g fikon - torkade
  • 1 dl russin - gärna ekologiska

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Grovhacka nötterna. Skölj den ena apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet av den sköljda apelsinen och pressa saften ur båda.

  2. Blanda gryn, frön, kokos, nötter, kardemumma, vaniljpulver och salt. Rör ihop apelsinsaft och -skal, honung, olja och vatten. Häll blandningen över grynen och blanda med händerna.

  3. Fördela blandningen på tre plåtar med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen i omgångar 15–20 min, tills det fått lite färg. Rör om då och då.

  4. Låt granolan svalna. Klipp bort skaftet och skär fikonen i mindre bitar. Blanda ner fikon och russin i granolan.

Vad tyckte du om receptet?