Granola med hasselnötter - enkelt och gott recept
I ugn: 20 minuter
Aktiv tid c:a 30 minuter
Recept på rostad granola med dinkel, hasselnötter och vanilj. Med en burk hemgjord granola i skafferiet sätter du guldkant även på snabbfrukosten.
Ingredienser
-
200 g
hasselnötter
-
2
apelsiner
- stora
-
1 påse
dinkelflingor
- (650 g)
-
1 påse
solrosfrön
- (400 g)
-
1 påse
pumpakärnor
- (300 g)
-
1 påse
kokosflingor
- (200 g)
-
1 tsk
vaniljpulver
-
1 tsk
salt
-
1 dl
honung
- eller lönnsirap
-
1 dl
solrosolja
- eller rapsolja
-
1 dl
vatten
-
250 g
fikon
- torkade
-
1 dl
russin
- gärna ekologiska
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200°. Grovhacka nötterna. Skölj den ena apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet av den sköljda apelsinen och pressa saften ur båda.
-
Blanda gryn, frön, kokos, nötter, kardemumma, vaniljpulver och salt. Rör ihop apelsinsaft och -skal, honung, olja och vatten. Häll blandningen över grynen och blanda med händerna.
-
Fördela blandningen på tre plåtar med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen i omgångar 15–20 min, tills det fått lite färg. Rör om då och då.
-
Låt granolan svalna. Klipp bort skaftet och skär fikonen i mindre bitar. Blanda ner fikon och russin i granolan.