Hönökaka – Bagebrö

Recept på bagebrö – Hönökaka. På Hönö kallas det för bagebrö, men i resten av Sverige kallas brödet Hönökaka.
Hönökaka - traditionellt bröd med lika många varianter som det finns hushåll på Hönö och öarna intill.
Hönökaka - traditionellt bröd med lika många varianter som det finns hushåll på Hönö och öarna intill. Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,5 tsk salt
  • 100 g smör
  • 2 msk rapsolja
  • 10,5 dl vetemjöl - (630 g)

Gör så här

  1. Rör ut jästen i  lite av vattnet tillsammans med socker och salt.Smält smöret tillsammans med oljan. Häll i resten av vattnet och värm till 37°.

  2. Häll degvätskan i jästblandningen och tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta till en ganska lös deg. Låt jäsa ca 40 min.

  3. Sätt ugnen på 275° och sätt in en plåt eller baksten i ugnen. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och arbeta den. Dela degen i fyra bitar och rulla till stora bullar. Låt dem jäsa ca 10 min.

  4. Platta ut bullarna till runda kakor, ca 1 cm tjocka. Låt dem jäsa under bakduk ca 20 min. Nagga och grädda dem en i taget på den heta plåten eller bakstenen ca 5 min. Passa dem noga så de inte bränns. Låt bröden svalna på galler.

Recept av Henrik Eriksson Falkman

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!