Hollandaisesås

En hemlagad hollandaisesås gjord på smör, citron och äggulor är en lyx till söndags­brunchen eller när man ska bjuda på en extra fin fiskrätt.
Foto: Anna Kern

Ingredienser

 • 3 äggulor
 • 1 msk citron
 • 150 g smör
 • 2 krm salt
 • 1 msk vatten

Gör så här

 1. Lägg äggulorna i en vid kastrull. Smält smöret och låt det vita mjölkproteinet som bildas sjunka till botten. Vill man laga en brynt hollandaise låter man smöret sakta brynas. Låt svalna.

  Foto: Anna Kern

 2. Vispa äggulor och citronsaft på låg värme tills det bildas ett krämigt skum. Vispa så det inte bli för varmt i botten på kastrullen.

  Foto: Anna Kern

 3. Ta av kastrullen från värmen. Vispa ner smält smör först droppvis och sedan i en tunn stråle. Fortsätt vispa tills såsen tjocknar och allt smör är tillsatt utom bottensatsen. Är såsen för tjock kan man tillsätta lite vatten.

  Foto: Anna Kern

 4. Smaksätt med salt och eventuell smaksättning (se tips längre ner). Rör inte för mycket i såsen då kan den skära sig. Servera direkt.

  Foto: Anna Kern

Såsakut och kökstips!

Om såsen skär sig?

- Den kan räddas! Vispa upp en ny äggula med 1 msk kallt vatten. Värm under vispning. Tillsätt den skurna såsen lite i taget.

Om såsen kylts och stelnat eftersom den innehåller riktigt smör?

- Värm såsen försiktigt i vattenbad. Rör ytterst lite, det finns risk att den skär sig.

Om man vill ha såsen tunnare?

- Vill man ha den tunnare sås, exempelvis till fisk, kan man tillsätta några teskedar vatten.

Tips på smaksättning?

- Hollandaise är en av grundsåserna i det franska köket. Jag tillsätter gärna även andra smaker än citron, säger Gunilla von Heland, matredaktör. Här är några tips:

2 msk löjrom eller annan rom eller algkaviar

eller

1 msk rödbetsjuice eller -puré

eller

2 msk skuren dill och/eller gräslök.

Foto: Anna Kern

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!