Högrevsburgare med sesamrostad potatis och blue cheese

Högrevsburgare med sidfläsk och blue cheese är en lyxig fredagsburgare. Har du en stressig fredag kan du köpa färdig BBQ-sås.

Sophie Berlin
Högrevsburgare med sesamrostad potatis och blue cheese
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 600 g högrevsfärs - nymald
  • 140 g sidfläsk - rökt
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

BBQ-sås

  • 1 gul lök - liten
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5 dl muscovadosocker - ljust
  • 1 msk senapspulver
  • 2 msk soja - japansk
  • 1 burk tomater - hela (400 g)
  • 1 dl vatten
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 tsk paprikapulver - rökt
  • 0,5 tsk chipotlepulver
  • 1 tsk salt

Sesamrostad potatis

  • 1 kg bakpotatis
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 msk sesamfrön - svarta
  • 2 msk sesamfrön - vita
  • 2 msk pumpakärnor

Karamelliserad lök

  • 4 rödlökar
  • 3 msk smör
  • 1 msk rårössocker
  • 1 msk rödvinsvinäger

Tillbehör

  • 4 skivor ost
  • 1 dl majonnäs
  • 150 g ädelost - eller gorgon­zolaost
  • 0,5 romansalladshuvud
  • 2 dl cornichons

Gör så här

  1. BBQ-sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i olja ca ­2 min. Tillsätt socker, senaps­pulver, soja, tomater och vatten. Låt puttra utan lock 15–20 min.

  2. Mixa såsen slät med en mixerstav. Smaksätt med vinäger, rökt paprika, chipotlepulver och salt. Låt koka utan lock ca 5 min. Låt kallna. Förvara i kylen fram till servering.

  3. Sätt ugnen på 250°. Skrubba potatisen i ljummet vatten. Skär den i tunna klyftor, lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja. Strö över flingsalt och blanda om.

  4. Tillaga potatisen mitt i ugnen ca 30 min. Blanda om några gånger under tiden. Strö över sesamfrön och pumpakärnor när ca 5 min återstår av tillagningstiden.

  5. Karamelliserad lök: Skala och skiva löken tunt. Fräs den i smör ca 3 min. Strö över sockret och stek ca 3 min till, tills den fått ­gyllenbrun färg.

  6. Finhacka sidfläsket och lägg det i en bunke. Tillsätt färs, salt och peppar och blanda ihop. Forma till fyra tjocka burgare. Stek eller grilla burgarna ca 7 min på varje sida.

  7. Halvera bröden och bred på 1/2 dl majonnäs. Lägg på sallad, burgare, BBQ-sås och ost. Toppa med lök. Servera med cornichons, extra BBQ-sås, majonnäs och potatis.

Vad tyckte du om receptet?