Hjortrygg med svartvinbärssås, lök, champinjoner och saltkokt potatis

Recept på hjortrygg. Hjort är lyxigt gott, men tillbehören passar bra även till annat viltkött.
Allt om Mat

Hjortrygg med svartvinbärssås

  • 600 g hjortrygg - benfri
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 4 vitlöksklyftor
  • 10 kvistar timjan
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 1 tsk ättiksprit - (12 %)

Saltkokt potatis

  • 600 g potatis - liten fast
  • 1 l vatten
  • 1,5 dl salt - grovt
  • 2 msk olivolja

Lök och champinjoner

  • 12 steklökar - röd små
  • 20 champinjoner - små
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • 1 bit purjolök - (ca 5 cm)
  • 0,5 ask smörgåskrasse
  • 0,5 kruka bladpersilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Putsa köttet och gnid in det med 1 tsk salt och peppar. Bryn köttet i olja och smör tillsammans med oskalade vitlöksklyftor och timjan. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 54 grader innertemperatur, beräkna ca 20 min. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs i skivor.

  2. Koka potatisen mjuk i vattnet med salt och olja. Låt den rinna av.

  3. Koka löken mjuk i saltat vatten. Skala och lägg åt sidan. Ansa och stek svampen i olja och smör. Krydda med salt och peppar. Lägg i löken.

  4. Häll skyn från hjorten i en kastrull. Tillsätt grädden. Koka upp. Krydda med svartvinbärsgelé, ättika och 1/2 tsk salt..

  5. Ansa och skär purjolöken i tunna skivor. Fördela köttet på tallrikar. Lägg på svamp och lök. Häll sås runtom och garnera med purjolök, krasse och persilja. Servera med den saltkokta potatisen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!