Hjortronsmulpaj med havregryn & vaniljcrème

En del har en hjortronmyr utanför knuten. Andra får köpa frysta bär. Pajen blir god ändå.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Pajdeg

  • 2 dl fiberhavregryn
  • 2 dl fullkornsmjöl - av dinkel
  • 1 dl havregryn
  • 75 g smör
  • 2 msk kvarg
  • 0,5 dl honung - flytande

Fyllning

  • 3 dl hjortron - färska eller frysta
  • 2 msk honung - flytande

Lätt-crème fraiche med vanilj

  • 3 dl crème fraiche - lätt
  • 3 krm vaniljpulver
  • 1,5 msk honung - flytande

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Blanda fiberhavregryn, fullkornsdinkelmjöl och vanliga havregryn i en skål.

  3. Tärna smöret och blanda det med gryn och dinkel till en grynig massa.

  4. Rör i kvarg och honung.

  5. Bred ut två tredjedelar av pajdegen i en form, cirka 20 centimeter i diameter.

  6. Blanda hjortron och honung. Fördela blandningen över pajbotten.

  7. Fördela resten av smulorna över hjortronen.

  8. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Pajen ska vara gyllenbrun på ytan när den är färdig. Håll koll de sista minuterna.

  9. Lätt-crème fraiche med vanilj: Rör ihop lätt-crème fraiche, vaniljpulver och honung.

  10. Servering: Servera pajen med vanilj-crème fraichen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök