Hjortron i botrytisgelé med karamellglass och palmierkakor

Allt om Mat

Hjortrongelé

  • 4 gelatinblad
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2 stjärnanis
  • 2 dl hjortron
  • 2 dl dessertvin - tokajer (el sauternes)

Karamellglass

  • 25 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 4 dl vispgrädde
  • 4 dl mjölk
  • 6 äggulor

Servering

  • palmierkakor

Gör så här

  1. Hjortrongelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Koka upp socker, vatten och stjärnanis. Ta kastrullen från värmen, lägg i hjortronen och gelatinbladen och låt dem smälta. Tillsätt vinet, låt svalna och häll upp gelén i portionsglas. Ställ kallt minst 3 timmar.

  2. Karamellglass: Smält ihop smöret med 1 dl av sockret till en ljus karamellsmet. Tillsätt 1 dl av grädden, vispa kraftigt och koka slätt ytterligare några min. Låt svalna.

  3. Vispa gulorna med resten av sockret. Koka upp mjölken och resten av grädden och häll det över vispet. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under omrörning till 85°. Blanda ner karamellsmeten och kyl blandningen i diskhon fylld med kallt vatten. Smaken blir fylligast om glassmeten ställs över natten i kylen innan den fryses. Kör därefter smeten i glassmaskin.

  4. Forma glassen till stora mjuka ”ägg”, lägg dem ovanpå hjortrongelén och bjud kakorna vid sidan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!