Hjortköttbullar
Läckra julkryddade köttbullar som passar speciellt bra till det söta äppeltillbehöret.
Hjortköttbullar
-
600 g
färs
- hjortfärs, nöt- eller vilt
-
300 g
fläskfärs
-
1
gul lök
-
1 msk
smör
-
1 dl
ströbröd
-
2 dl
mjölk
-
2
ägg
-
2 tsk
salt
-
2 tsk
kryddpeppar
- mald
-
2 krm
vitpeppar
- nymald
-
1 krm
ingefära
- mald
-
smör
- till stekning
Garnering
-
persilja
- hackad
Söta äpplen
-
6
röda äpplen
- helst svenska
-
2 dl
strösocker
-
1 msk
smör
-
2 dl
sött vitt vin
- t ex Chateau Fayau
-
2
kanelstänger
-
2
lagerblad
Gör så här
-
Äpplen: Skär äpplena i fjärde-delar och ta bort kärnhuset. Blanda socker, smör, vin och kryddor i en kastrull. Låt koka ihop ca 3 min. Lägg i äpplena och koka ca 2 min. Låt kallna i lagen.
-
Skala och finhacka löken. Bryn löken i smör en stekpanna och låt svalna. Blanda ströbröd och mjölk och låt dra ca 10 min.
-
Blanda färsen med lök, ströbrödsblandning, ägg och kryddor. Blanda väl och gör gärna ett stekprov.
-
Forma färsen till runda köttbullar med fuktade händer och lägg dem på en fuktad skärbräda. Stek köttbullarna runt om i smör tills de är genomstekta, 7–9 min. Strö över hackad persilja och servera med äpplena.
-
Tips: Rulla köttbullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Stek dem mitt i ugnen i 200 grader ca 12 min. Låt kallna. Stek dem i stekpanna strax före servering.