Hibiskusgravad lax med apelsin och dill

Hibiskusgravad lax med apelsin och dill passar bra till jul. Torkade blomblad av hibiskus är vanliga att göra te på. Färgen är djupt röd och färgar av sig vackert på laxens ovansida. Du kan hitta torkad hibiskus i välsorterade tebutiker, i saluhall eller på nätet. 
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 800 g laxfilé - med skinn, odlad MSC-märkt
  • 1 apelsin
  • 4 msk strösocker
  • 4 msk salt
  • 1 msk vitpeppar - krossad
  • 0,75 dl hibiskusblad - torkade
  • 1 kruka dill

Gör så här

  1. Skölj och skrubba apelsinen i ljummet vatten. Finriv skalet och pressa ut 3 msk saft. Blanda apelsinskal, socker, salt och peppar.

  2. Blanda apelsinsaft med hibiskusblad och låt stå ca 5 min. Blanda i sockerblandningen och massera in blandningen över laxens köttsida.

  3. Grovhacka dillen och strö över laxen. Tryck till.

  4. Lägg laxen i en plastpåse och låt den stå i rumstemperatur ca 30 min.  Grava därefter i kyl ca 2 dygn. Vänd på laxen några gånger under tiden.

  5. Skrapa bort hibiskusblad och dill . Skär laxen i tunna skivor före servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!