Heta hallongrottor

Klassiska goda hallongrottor är en riktig favorit till kafferepet.

Lisa Lemke
Heta hallongrottor

Hallonsylt

  • 200 g hallon - frysta
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl rödvin
  • 1 tsk svartpeppar - grovmalen
  • 1 msk certo pektin

Kakdeg

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk vaniljsocker
  • 200 g smör

Gör så här

  1. Blanda hallon, strösocker, rödvin och svartpeppar i en kastrull och låt koka upp. Koka under omrörning i cirka 10–12 minuter. Blanda sedan ner pektinet enligt föreskrift och koka kraftigt i en minut under omrörning. Låt svalna.

  2. Blanda snabbt ihop samtliga ingredienser till degen, för hand eller i matberedare. Låt degen ligga i kylskåp i minst 30 minuter.

  3. Sätt ugnen på 175 grader. Sätt ut småkaksformar på bakplåtar. Dela degen i 30–35 bitar och rulla till små kulor.

  4. Lägg kulorna i formarna och gör med hjälp av ett finger en fördjupning i varje kaka. Fyll fördjupningen med en klick hallonsylt, enklast om man spritsar i sylten.

  5. Grädda mitt i ugnen i 10–15 minuter.

Vad tyckte du om receptet?