Het tom yum-soppa med lax, koriander och ris

Recept på tom yum-soppa med lax och koriander. Syrligt, hett och med mycket smak! Frysta kaffirlimeblad säljs i dag i de flesta matbutiker. Bra att ha hemma i frysen, d­å de håller länge.

Petra Lindstrand
Het tom yum-soppa med lax, koriander och ris
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 400 g laxfilé - utan skinn
  • 2 vitlöksklyftor
  • 70 g ingefära
  • 3 citrongrässtjälkar
  • 2 msk kokosolja
  • 2 msk röd currypasta
  • 1,5 l vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 8 limeblad - frysta
  • 0,5 dl asiatisk fisksås
  • 2,5 msk lime - pressad
  • 1 msk rårörsocker
  • 200 g champinjoner - eller annan svamp
  • 200 g körsbärskvisttomater
  • 100 g sockerärter

Garnering

  • 1 kruka koriander

Tillbehör

  • basmatiris

Gör så här

  1. Skala och finhacka ­vit­löken. Skala och skiva ingefäran tunt. Banka på citrongräsen och skär dem i grova bitar.

  2. Fräs vitlök, ingefära och citrongräs i olja i en gryta ca ó min. Rör i currypastan och låt fräsa med ca 30 sekunder. Tillsätt vatten, buljongtärningar, limeblad, fisksås, limesaft och socker. Koka upp och låt soppan koka ca 5 min.

  3. Skär laxen i bitar. Halvera svamp och tomater. Strimla socker­ärterna. Lägg fisk och svamp i soppan och sjud ca 3 min. Blanda i tomater och sockerärter.

  4. Garnera soppan med koriander och servera med ris, som läggs

    i soppan.

Vad tyckte du om receptet?