Het tom yum-soppa med lax, koriander och ris
Recept på tom yum-soppa med lax och koriander. Syrligt, hett och med mycket smak! Frysta kaffirlimeblad säljs i dag i de flesta matbutiker. Bra att ha hemma i frysen, då de håller länge.
Ingredienser
-
400 g
laxfilé
- utan skinn
-
2
vitlöksklyftor
-
70 g
ingefära
-
3
citrongrässtjälkar
-
2 msk
kokosolja
-
2 msk
röd currypasta
-
1,5 l
vatten
-
2
hönsbuljongtärningar
-
8
limeblad
- frysta
-
0,5 dl
asiatisk fisksås
-
2,5 msk
lime
- pressad
-
1 msk
rårörsocker
-
200 g
champinjoner
- eller annan svamp
-
200 g
körsbärskvisttomater
-
100 g
sockerärter
Garnering
-
1 kruka
koriander
Tillbehör
-
basmatiris
Gör så här
-
Skala och finhacka vitlöken. Skala och skiva ingefäran tunt. Banka på citrongräsen och skär dem i grova bitar.
-
Fräs vitlök, ingefära och citrongräs i olja i en gryta ca ó min. Rör i currypastan och låt fräsa med ca 30 sekunder. Tillsätt vatten, buljongtärningar, limeblad, fisksås, limesaft och socker. Koka upp och låt soppan koka ca 5 min.
-
Skär laxen i bitar. Halvera svamp och tomater. Strimla sockerärterna. Lägg fisk och svamp i soppan och sjud ca 3 min. Blanda i tomater och sockerärter.
-
Garnera soppan med koriander och servera med ris, som läggs
i soppan.