Hemlagad pizzasås

Recept på pizzasås, blir cirka 7-8 dl. Tidsåtgång: 1 timme + tid att kallna
Lena Söderström
Foto: Adobe Stock
Foto: Adobe Stock

Ingredienser

  • 1 gul lök - finhackad
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 burkar tomater - hela
  • 1 - 2 krm salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 4 - 5 stjälkar basilika

Snabb pizzasås på 5 minuter

  • 1 dl passerade tomater
  • 1,5 dl chilisås av ketchuptyp
  • salt - peppar

Gör så här

  1. Klassisk pizzasås: Fräs löken i oljan i en gryta utan att den tar färg, ca 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs ca 1 minut.

  2. Blanda i tomaterna. Blanda i salt, socker och vinäger. Lägg i basilikastjälkar och sjud såsen ca 45 minuter, så att den tjocknar. Rör om då och då. Ta upp basilikastjälkarna och kasta dem.

  3. Mixa såsen slät, låt kallna och smaka av.

  4. Snabb pizzasås: Blanda passerade tomater och chilisås, smaka av med salt och peppar. Blir cirka 2 1/2 dl.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Lena Söderström

Recept från Mitt kök