Hemkokt kola

Recept på härligt seg och vacker kola till julbordet. Toppa kolan med finstötta polkagrisar eller till exempel flingsalt. Receptet ger cirka 500 g godis.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl sirap - ljus
  • 1 msk kakaopulver
  • 1 msk smör

Till garnering

  • 1 msk polkagrisar - finstötta
  • smör - eller bakplåtspapper

Gör så här

  1. Lägg ett bakplåtspapper i en form, cirka 15 x 20 cm. Pensla det med oljan.

  2. Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en vid gryta. Koka upp under omrörning. Sätt i hushållstermometer och koka kolamassan utan lock tills termometer visar 120-125 grader, cirka 15 minuter. Rör om då och då.

  3. Ta grytan från värmen. Blanda i smör. Häll kolasmeten i formen.

  4. Garnera med finstötta polkagrisar. Låt svalna och skär eller klipp i bitar innan kolan kallnat. Slå in kolan i smörpapper. Förvara svalt.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!