Hemgjort smör

Recept på hemgjort smör. Här passar en köksmaskin bra eftersom grädden ska vispas länge. Med köksmaskin går det något snabbare än med elvisp. Egentligen räcker det att smaksätta med krossat flingsalt som ger en god känsla med lite större saltkristaller. Eller så kan man smaksätta smöret till en sommarbuffé eller göra eget ört- och vitlökssmör till grillkvällen.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 5 dl vispgrädde - ekologisk (40 %)
  • 3 msk crème fraiche - ekologisk
  • 1 tsk flingsalt
  • is
  • 0,5 dl rapsolja - eller solrosolja, ev

Gör så här

  1. Värm grädden försiktigt till 37°. Tillsätt crème fraiche. Blanda väl och täck med lock eller plastfolie. Låt stå i rumstemperatur ett dygn. Kyl grädden.

  2. Häll grädden i en rymlig skål och vispa med elvisp eller i maskin på hög hastighet. När grädden blivit gul och fast kan man sänka hastigheten något. Fortsätt vispa ca 10 min tills fettet börjar klumpa ihop sig först i små klumpar sen i större. När det börjar stänka och plaska har kärnmjölken separerat från smöret. Fortsätt vispa på låg hastighet så att smöret bildar större klumpar. Häll av och spara kärnmjölken som bildats. Kärnmjölken är fin att baka med t ex i bullar eller matbröd.

  3. Häll ca 2 dl iskallt vatten på smöret som bildats och häll av. Häll på ytterligare 2 dl vatten och arbeta igenom smöret från en sida av bunken till den andra med en träslev. Häll av vattnet som nu blivit vitt och grumligt av kärnmjölk. Upprepa två tre gånger tills vattnet är klart. Metoden kallas att tvätta smöret. Om det finns kvar kärnmjölk i smöret håller sig smöret inte lika bra. Arbeta igenom smöret ytterligare med en träslev några gånger. Den här gången för att få bort det mesta av vattnet som kan finnas kvar i smöret.

  4. Krossa flingsaltet lätt mellan fingrarna och arbeta in det väl. Häll bort vattnet som bildats även här. Smaksätt eventuellt med något av förslagen eller vispa eller rör in olja (använd maskinens degkrokar) för att få ett bredbart smör. Förvara lufttätt i kyl. Ta fram smöret en stund innan det ska serveras. Håller ca tre veckor i kyl. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!