Hemgjorda energibars

Hemgjorda energibars är fullproppade med energi och godsaker och perfekta att packa ner i ryggsäcken på utflykten.
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 150 g frukt - torkad blandad, t ex aprikoser, dadlar, tranbär, ­katrinplommon
  • 100 g cashewnötter
  • 200 g smör
  • 1,5 dl farinsocker
  • 0,5 dl sirap - ljus
  • 7 dl havregryn
  • 1 krm salt
  • 150 g choklad - mörk, ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Hacka frukt och nötter.

  2. Blanda smör, socker och sirap i en kastrull och låt det smälta samman på medelhög värme. Ta kastrullen från värmen och rör i frukt, nötter, havregryn och salt.

  3. Tryck ut smeten på en plåt med bakplåtspapper till en rektangel, ca 20 x 30 cm. Tryck till ordentligt med handen eller baksidan av en träslev.

  4. Grädda mitt i ugnen 40–45 min. Låt kakan svalna något innan den skärs i rutor med vass kniv. Låt bitarna kallna i formen i kylen ­innan de lossas. Doppa eventuellt ­bitarna i smält choklad.

Vad tyckte du om receptet?