Hemgjorda chokladägg - steg för steg-guide och recept

Recept på hemgjorda chokladägg. Om du vill kan du färga de urblåsta äggskalen. Koka dem då tillsammans med valfri färgande råvara och en skvätt ättika. Rödkål och blåbär ger blått, gurkmeja gult och rödbetor rödrosa. Låt sedan äggen ligga i vattnet ca 20 min före torkning.

Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Hemgjorda chokladägg - steg för steg-guide och recept
Foto: Helen Pe

Ingredienser

  • 6 ägg - medelstora
  • 400 g mörk choklad - 70%, eller ljus, eller vit choklad (ca 65 g per ägg)

Gör så här

  1. Rengör äggen noggrant. Picka ett pyttelitet hål i den spetsiga änden med en nål. Om skalet är hårt kan det behövas något lite kraftigare än en nål, t ex en stektermometer eller ett grillspett i metall.

  2. Gör sedan ett större hål i andra änden av ägget. Gör likadant med övriga ägg.

    Foto: Helén Pe

    BAK2104 Bakskolan, steg för steg chokladägg. Av Monica Eisenman och Lisa Eisenman Frisk PUBLICERAD TEXT:

  3. Blås hårt i det lilla hålet. Se till att ha en skål under ägget då innehållet kommer att rinna (eller flyga) ut genom det större hålet. Skölj äggen noggrant med vatten när de är tömda på innehåll tills de är helt rena inuti. Koka upp vatten i en kastrull. Sänk ner äggskalen i vattnet med en tång och se till att de fylls med vatten. Låt dem sjuda ca 10 min. Ta upp skalen och töm ut vattnet. Låt äggskalen stå och torka ca 1 dygn. Det är viktigt att de är helt torra inuti.

    Foto: Helén Pe

    BAK2104 Bakskolan, steg för steg chokladägg. Av Monica Eisenman och Lisa Eisenman Frisk PUBLICERAD TEXT:

  4. Finhacka valfri choklad och smält den i en skål över vattenbad eller i mikron.

    Foto: Helén Pe

    BAK2104 Bakskolan, steg för steg chokladägg. Av Monica Eisenman och Lisa Eisenman Frisk PUBLICERAD TEXT:

  5. Fyll en spritspåse med chokladen. Spritsa chokladen i skalen tills de är fulla. Knacka på skalen lite försiktigt för att ta bort eventuella luftbubblor. Ställ tillbaka dem i kartongen eller i äggkoppar, och ställ dem i kylen för att stelna.

  6. Vill du ha marmorerade ägg kan du fylla dem lite åt gången med olika chokladsorter. Ställ äggen i kylen mellan lagren för att stelna innan du fyller på med ett nytt lager. Vill du ha ojämna mönster kan du luta lite på äggen när chokladen stelnar. Vid servering, vänd på skalen och ställ dem i äggkoppar med det större hålet nedåt så att det inte syns.

    Foto: Helén Pe

    BAK2104 Bakskolan, steg för steg chokladägg. Av Monica Eisenman och Lisa Eisenman Frisk PUBLICERAD TEXT:

Vad tyckte du om receptet?

Vilken perfekt påskpresent! Ställ äggen i en äggkartong och bind om med vackert band.

Läs också:

8 recept på goda och färgglada bakverk till påsk