Hemgjord gnocchi

Lätta, fina gnocchi tillverkas med liten mjölmängd och serveras med en härlig gorgonzolasås och med eller utan skinka som en liten eller större rätt.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 600 g potatis - av mjölig sort eller mandelpotatis (ej färsk)
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl vetemjöl

Gorgonzolasås

  • 50 g smör
  • 100 g gorgonzola - St Agur eller annan grönmögelost
  • 4 msk mjölk
  • 0,5 krm salt

Servering

  • 1 dl parmesan - nyriven
  • 1 knippa basilika
  • 1 pkt rucolasallad - eller sarranoskinka

Gör så här

  1. Koka potatisen oskalad. Det handlar om att potatisstärkelsen ska vara kvar.

  2. Skala och pressa den nykokta potatisen. Tillsätt ägg, salt och mjöl till en mjuk deg, men ta bara så mycket mjöl att det inte klibbar (beror på potatisen).

  3. Dela degen i bitar och rulla ut i stänger av en wienerkorvs tjocklek. Skär dem i 3 cm bitar.

  4. Våffla bitarna genom att rulla och vika dem mot en gaffel. Lägg dem efter hand på lätt mjölad handduk.

  5. Koka lite gnocchi i taget i rikligt med saltat vatten. De är färdiga när de flyter upp och det tar bara några minuter. Ta upp med hålslev och låt dem rinna av.

  6. Gorgonzolasås: Smält smöret och osten. Tillsätt mjölken och koka såsen ett par minuter. Smaka av sältan och servera den till gnocchin tillsammans med nyriven parmesanost.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!