Helstekt rostas med asiatisk marinad
Tid i ugn:
Marinering: 30 minuter
Aktiv tid c:a 15 minuter
Recept på helstekt rostas. Köttet ska läggas i marinad efter stekning och får då en god smak av sesamolja, lime och ingefära. Köttet och marinaden kan göras dagen före servering.
Ingredienser
-
1 kg
rostas
-
1 tsk
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
-
2 msk
smör
Marinad:
-
2
vitlöksklyftor
-
1
röd chili
- t ex spansk peppar
-
1 dl
japansk soja
-
2 msk
sesamolja
-
2 msk
strösocker
-
2 msk
saft av pressad lime
-
2 msk
ingefära
- riven
Garnering:
-
2
snackpaprikor
-
2
salladslökar
-
1
lime
-
2 msk
sesamfrön
-
koriander
Gör så här
-
Sätt ugnen på 150°. Krydda köttet runt om med salt och peppar. Bryn det i smör i en stekpanna. Tillaga klart i ugnen tills innertemperaturen är 60°. Låt köttet vila ca 10 min innan det skärs i skivor.
-
Marinad: Skala och finhacka vitlöken. Dela chilin och ta bort mellanväggar och kärnor. Finhacka chilin. Blanda samman soja, sesamolja, socker, limesaft, ingefära, vitlök och chili.
-
Lägg köttet på ett fat och skeda över marinaden. Låt gärna köttet marinera ca 30 min före servering.
-
Garnera med skivad snackspaprika, skivad salladslök, limeklyftor, sesamfrö och koriander.