Helstekt rådjursytterfilé med pumpasticks och picklad pumpa
Helstekt rådjurs-ytterfilé. Välj gärna butternutpumpa som har en mild, fin smak. Sticksen är friterade pumpastavar.
Ingredienser
-
700 g
rådjursytterfilé
-
1 tsk
salt
-
2 krm
svartpeppar
- nymald
-
1 msk
smör
Picklad pumpa
-
1 dl
strösocker
-
0,5 dl
ättiksprit
- (12%)
-
1,5 dl
vatten
-
200 g
pumpa
Pumpasås
-
200 g
pumpa
-
1 dl
vatten
-
1
kryddpepparkorn
-
1 krm
salt
-
2 msk
smör
Pumpasticks
-
250 g
pumpa
-
2
ägg
-
1 dl
vetemjöl
-
2 dl
ströbröd
-
5 dl
rapsolja
-
0,5 tsk
salt
Helstekt rådjursytterfilé med pumpa på tre sätt
-
Sätt ugnen på 125°.
-
Putsa köttet och krydda det med salt och peppar. Bryn filén i smör i en stekpanna ca 2 min på varje sida. Lägg köttet i en ugnssäker form.
-
Tillaga till 56° innertemperatur, 15-20 min. Låt köttet vila ca 10 min innan det skärs i skivor.
Picklad pumpa
-
Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp.
-
Skala, kärna ur och skär pumpan i 1 cm stora tärningar.
-
Lägg dem i ättikslagen och koka 1 minut. Låt pumpan kallna i lagen.
Pumpasås
-
Skala, kärna ur och skär pumpan i mindre bitar.
-
Lägg dem i en kastrull med vatten, kryddpeppar och salt. Koka under lock ca 10 min, tills pumpan är genommjuk.
-
Mixa ihop pumpan och smöret till en slät sås med mixerstav.
Pumpa-sticks
-
Skala, kärna ur och skär pumpan i 1 cm tjocka stavar.
-
Vispa upp äggen i en bunke. Lägg mjöl och ströbröd på var sin assiett.
-
Panera pumpan; först i mjöl, sedan i ägg och efter det i ströbröd. Doppa därefter i ägg och ströbröd ytterligare en gång.
-
Hetta upp oljan i en gryta eller fritös till 180°.
-
Fritera pumpasticksen ca 4 min, tills de fått fin färg. Ta upp med hålslev och lägg på dubbelvikt hushållspapper. Krydda med salt.
-
Servering: Koka upp såsen på nytt och servera till filén, frasiga sticks och picklad pumpa.