Helstekt oxfilé med svart olivröra och blomkålspuré

Recept på helstekt oxfilé med svart olivröra och blomkålspuré. En riktig god lyxrätt där helstekt oxfilé serveras med en krämig och mild blomkålspuré och olivröra med en ganska hög sälta från sardeller.
Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Helstekt oxfilé med svart olivröra och blomkålspuré
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 600 g oxfilé i bit
  • 4 fikon - färska
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 msk smör - + 2 msk
  • 1 msk olivolja

Olivröra

  • 4 dl kalamataoliver - urkärnade
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 sardeller
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 krm nymald svartpeppar

Blomkålspuré

  • 800 g blomkål
  • 1 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 2 msk smör
  • 0,75 tsk salt
  • 0,5 krm nymald svartpeppar

Garnering

  • timjan

Gör så här

  1. Ta fram köttet så att det blir rumstempererat.

  2. Olivröra: Skala vitlöksklyftan. Mixa alla ingredienser i matberedare eller med mixerstav till en röra.

  3. Blomkålspuré: Skär blomkålen i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull. Häll på vatten och tillsätt buljong­tärningar. Låt koka under lock ca 10 min tills blomkålen är mjuk. Häll bort buljongen och tillsätt crème fraiche, smör, salt och peppar. Mixa med mixer­stav till en slät puré.

  4. Sätt ugnen på 125°. Skär fikonen i klyftor. Torka av köttet och krydda det med salt och peppar. Bryn köttet runtom i 1 msk smör och olja. Lägg över det i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 55–60° innertemperatur, beräkna ca 30 min beroende på tjockleken på köttet. Låt köttet vila ca 10 min innan servering.

  5. Stek fikonklyftorna snabbt runtom i 2 msk smör på hög värme.

  6. Skär köttet i skivor och servera med olivröra, blomkålspuré och fikon. ­Garnera med timjan.

Vad tyckte du om receptet?