Helstekt olivkyckling

Kycklingen blir saftig och god när den steks hel i ugnen. Skulle det bli något kvar passar kycklingköttet bra i en sallad, en pastasås eller i en paj.
Caroline Hofberg
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1 majskyckling - stor, ca 1 1/2 kilo
  • 2 dl svarta oliver - kärnfria
  • 1 citron
  • 75 g smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 4 timjankvistar - + 4
  • 1 dl tortt vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk konc kycklingfond
  • 800 g potatis
  • 250 g körsbärstomater

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Hacka hälften av oliverna. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och skär sedan citronen i grova bitar. Blanda de hackade oliverna med citronskal och smör. Skala och pressa i vitlöken.

  2. Lägg lite olivsmör under skinnet på kycklingen. Krydda kycklingen runt om, och inuti buken, med salt och peppar. Fyll buken med citronbitar och 4 timjankvistar. Bind eventuellt om kycklingen med bindgarn så att fyllningen inte åker ut. 

  3. Bred resten av olivsmöret på kycklingen. Lägg den i en stor ugnssäker form. Blanda vin, vatten och fond och häll över.

  4. Sätt in formen mitt i ugnen och tillaga ca 30 min.

  5. Borsta potatisen ren och skär den i grova bitar. Lägg potatisen runt kycklingen tillsammans med 4 timjankvistar. Tillaga ytterligare ca 30 min. Ös kycklingen ett par gånger under tiden. 

  6. Rör om och lägg på tomater och resten av oliverna runt kycklingen. Tillaga tills kycklingen är genomstekt, 80° vid lårvecket och potatisen är mjuk, 15–20 min. 

  7. Skär kycklingen i bitar och servera med potatis, tomater och sky.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!