Helstekt kyckling med rotfrukter och sky

Bjud vännerna på helstekt ekologisk kyckling med rotfrukter. Kycklingen steks först vid ganska låg ugnstemperatur, sedan på lite högre tillsammans med rotfrukterna.
Allt om Mat
Ugnslagad ekologisk kyckling med rotfrukter
Ugnslagad ekologisk kyckling med rotfrukter Foto: Magnus Skoglöf

Ingredienser

  • 1 stor kyckling - ekologisk ca 2 kilo
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk svartpeppar - nymald

Rotfrukter

  • 400 g smålökar - röda och gula
  • 400 g rödbetor
  • 600 g amandinepotatis - eller mandelpotatis
  • 1 vitlök - hel
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk flingsalt
  • några kvistar timjan och rosmarin

Timjansky

  • 2 schalottenlökar
  • 2 kvistar timjan - gärna citrontimjan
  • 1 msk smör
  • 1 tsk rörsocker
  • 1 dl sky från kycklingen
  • 2 dl portvin
  • 2 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk tomatpuré - (Mutti Doppio)
  • 1 tärning oxbuljong - mörk
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 - 2 msk rödvinsbärsgele
  • ev salt
  • ev svartpeppar - nymald

Jordärtskockscremè

  • 300 g jordärtskockor
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Krydda kycklingen runt om med salt, timjan, rosmarin och peppar. Knyt ev ihop ben och vingar med steksnöre. Lägg kycklingen i en ugnssäker form med lite vatten i botten. Täck med ugnsfolie och stek i nedre delen av ugnen ca 2 timmar. Ös kycklingen några gånger under tiden.

  2. Rotfrukter: Skala löken och halvera dem om de är stora. Skala och skär rödbetor och potatis i bitar. Skala vitlöksklyftorna. Blanda allt i en skål med olja, salt och örter.

  3. Ta ut kycklingen och höj ugnstemperaturen till 225°. Sprid ut rotfrukterna i en långpanna och ställ i ugnen 20 min + 15 min. Häll av så mycket sky som möjligt som bildats av kycklingen och spara. När rotfrukterna gått 20 min, blanda om dem och gör plats för kycklingen. Ta bort folien och stek allt tillsammans ytterligare 15 min, tills kycklingens innertemperatur är 70°.

  4. Sky: Skala och finhacka löken. Fräs lök och timjan i en kastrull ca 2 min. Häll på socker, steksky, portvin, vin, vatten, tomatpuré och buljongtärning. Koka utan lock till ca 4 dl återstår. Sila såsen genom en finmaskig sil och pressa ut så mycket vätska som möjligt. Koka upp den silade såsen och red med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Smaksätt med gelé.

  5. Crème: Skala och koka jordärtskockorna mjuka i lättsaltat vatten 10–15 min. Häll bort kokvattnet och mixa dem med mixerstav tillsammans med crème fraiche till  en puré. Krydda med salt och peppar.

  6. Skär kycklingen i bitar och servera på varma tallrikar med rotfrukter, skysås och jordärtskockscrème.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!