Helstekt kyckling med curryrisotto

Helstekt kyckling med curryrisotto är rationell matlagning. Det är praktiskt att steka 2 kycklingar samtidigt i ugnen, den ena äts upp direkt och den andra blir till flera matlådor som kan ätas i veckan eller frysas in.

Helstekt kyckling med curryrisotto
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 2 kycklingar - stora (à 1 1/2 kilo)
  • 1 gul lök - stor
  • 4 vitlöksklyftor
  • 50 g smör
  • 1 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar - nymald

Risotto

  • 1 l vatten
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk curry
  • 25 g smör
  • 3 dl arborioris
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 påse mandelspån - (50 g)
  • 2 dl ost - riven, t ex cheddar

Tillbehör

  • sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och grovhacka lök och vitlök. Fyll kycklingarna med lök, vitlök och smör. Krydda dem runt om och inuti med salt och peppar.

  2. Lägg kycklingarna i en ugnssäker form eller liten långpanna med brösten nedåt. Stek mitt i ugnen ca 20 min. Vänd kycklingarna och stek ytterligare ca 30 min, kycklingen ska ha 80° innertemperatur vid lårfästet när den är färdig.

  3. Risotto: Koka upp vatten och buljongtärningar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och curry i smör ca 2 min. Tillsätt riset och låt det fräsa med ca 2 min. Häll på vinet. Låt koka in. Späd med buljong i omgångar och låt riset koka ca 20 min. Krydda med peppar.

  4. Rosta mandelspånen i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Vänd ner mandel och ost i risotton. Smaksätt med 4 msk av skyn från kycklingen.

  5. Klyv en kyckling och skär bort ryggbenet, spara det. Skär av vingarna och spara dem. Spara skyn och lökfyllningen. Skär varje kycklinghalva i 4 bitar vardera och servera dem med risotto och sallad.

Vad tyckte du om receptet?